Sinameki, bitkiler aleminde en sık kullanılan bitki çeşitlerinden bir tanesidir. Çoğunlukla kabızlık, hazımsızlık gibi durumlarda kullanılır. Ot ve çay olmak üzere iki türlü kullanılmaktadır. Sinameki bitkisi tropikal alanlarla yetişen bir bitkidir. Müshil olarak kullanılabileceğinden dolayı tıp dünyasında bir çok ilacın etken maddesi olarak da kullanılmaktadır. Hindistan, Somali ve Sudan gibi ülkelerde doğal sinameki bitkisi yetiştirilebilmektedir. Bitkinin İngilizcedeki ismi olan sena kelimesi, sinameki bitkisinin kabuğunun soyulabilmesinden dolayı Arapça sena, İbranice soyulabilen anlamına gelmekte olan cassia kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır.
Geçmiş yıllarda tıp hekimleri tarafından, tıp dünyasında ilk kullanılışı milat sonrası 9. yy'a ait olan belgelerde kayıtlanmıştır. Bu belgelere göre ilk defa Arap Yarımadası'nda kullanılmıştır. Günümüz tıp dünyasında ise sinameki bitkisi sıvı, toz ve tablet şeklinde kullanılmaktadır. Birçok farklı formu bulunmasına rağmen çoğunlukla toz şeklinde kullanılmaktadır.
Sinameki bitkisinin müshil etkisi yapacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle de aşırıya kaçmadan kullanılması gerekmektedir. Aksi durumda şiddetli ishal yaşatarak hayatınızı tehlikeye sokabilir. Ayrıca çok küçük kullanımları dahi müshil etkisi gösterebilmektedir.
Sinameki bitkisi baklagiller ailesinden bir bitkidir. Sinameki bitkisinin cassia türü defnegiller ailesinden tarçın ile akrabadır. Cassia türü dışında yaklaşık 10 adet farklı türü bulunan bir bitkidir.
Sinameki Faydaları Nelerdir?
- İshal yaptırıcı etkisi vardır. En bilinen faydası budur. Müshil etkisi olduğundan dolayı kabızlığı giderir ve bağırsakların yumuşamasını sağlar.
- İştah kapatıcı bir etki sağlar. Bu nedenle kilo vermek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olan bitkidir.
- Sinameki otu ile hazırlanan kremler ve losyon tarzı malzemeler basur tedavisinde ve egzama tedavisinde iyileştirici etkiye sahiptir.
- Kolonoskopi uygulaması yapılmadan önce bağırsak temizleme işlemlerinin yapılması gerektiğinden dolayı, sinameki bu dönemlerde sıkça kullanılır.
- Bağırsakları rahatlattığından dolayı mide ve bağırsak hazımsızlıklarını da tedavi etmede kullanılır.
Sinameki Zararları Nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü'nün bildirisine göre 2 yaşından küçük çocuklar, hamile bayanlar ve bebek emziren bayanlar sinameki kullanmamalıdır. Bazı belirli kullanma ölçülerinde mide rahatsızlıklarına, mide kramplarına ve diyareye sebep olabilir. Uzun süreli ve yüksek dozda kullanım sonucunda ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Genellikle 10 günden uzun süreli kullanılması tavsiye edilmez. Uzun süreli yüksek dozda kullanımlarda şu etkileri bulunmaktadır:
- Laksatif bağımlılığa neden olabilmektedir.
- Kalp işleyişinde bozukluklara neden olabilir.
- Kas güçsüzlüğü yapabilir.
- Karaciğerde hasara neden olabilir.
- Vücutta elektrolit dengesini bozabilmektedir.
- Potasyum eksikliği gibi problemlere yol açabilir.
Kimler Sinameki Kullanmamalıdır?
Sinameki bitkisi, karın ağrısı problemi bulunan, bağırsak tıkanıklığı sorunu olan, Crohn, ülseratif kolit, apandisit, mide enfeksiyonu, anal prolapsus ya da hemoroidi olan kişilerce kullanılmamalıdır. Sinameki bitkisi elektrolit dengesizliklerine yol açtığından dolayı kalp problemi olan kişilerin kullanmaması tavsiye edilir. Çoğunlukla basur tedavisinde kullanılan sinameki bitkisi bu hastalık için oral yoldan kullanılmamalıdır.
Sinameki Nasıl Kullanılır?
Sinameki bitkisi bazı zamanlarda mide ve bağırsak hastalıklarının ilaç tedavisinde etken madde olarak kullanılmaktadır. Sıvı veya tablet formları bulunur. Eğer krem olarak kullanılacak ise hazır satın alınmalıdır. Bunun dışında sinameki bitkisi çay olarak da kullanılmaktadır. Sinameki çayını hazırlamak için bir fincan suyu ocak üzerinde kaynatın, kaynamış su içerisine yarım çay kaşığı sinameki bitkisi ekleyin. 10 dakika kadar demlenmeye bırakınız. Daha sonra ılık olarak içebilirsiniz. Şekersiz içmeye çalışınız.